Daha ilerlemiş vakalarda ise cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Cerrahi müdahaleyle diş etlerinin derin bölgelerindeki diş taşları ve hastalıklı dokular temizlenir, kök yüzeyi düzleştirilir ve diş etleri kolay temizlenebilir bir yapıya kavuşturulur.
Periodontoloji
Dişleri çevreleyen sert ve yumuşak dokuların klinik ve mikroskopik yapısını inceleyen, bu dokuları etkileyen hastalıkları teşhis eden, tedavilerini uygulayan ve sonrasında kazanılan sağlığın idamesini sağlayan diş hekimliği dalıdır.
Hangi Durumlarda Yapılmalı?
Diş eti ve dişleri çevreleyen yumuşak ve sert dokuları etkileyen iltihabi durumlarda uygulanır.
Diş etleri ağzımızın ve dişlerimizin altyapısını oluşturur. Nasıl ki sağlam bir bina yapabilmek için sağlam bir temele ihtiyaç varsa; dişlerimiz veya üzerine yapılacak protez, lamina gibi restorasyonların da sağlıklı olabilmesi için sağlıklı diş etlerine ihtiyacı vardır. Sağlıklı diş eti açık pembe renklidir ve dişleri sıkıca sarar. Diş etleriniz sağlıksızsa, dişleriniz çürük olmasa bile bir gün dişlerinizi kaybedebilirsiniz demektir.
Gıda artıkları tükrükteki minerallerle birleşerek dişler ve diş etleri etrafında kireç tabakaları oluştururlar. Bu kireç tabakaları başlangıçta yumuşaktırlar. Ancak hızla sert tabakalara dönüşürler. Fırçalayarak bunları dişlerinizden uzaklaştıramazsınız. Ancak diş hekiminiz diş taşı temizliği için dizayn edilmiş uygun ultrasonik aletlerle dişlerinize zarar vermeden çıkartabilir.
Diş taşları temizlenmek zorundadır. Özelikle 6 ayda bir defa temizlenmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Temizlenmediği takdirde diş taşları dişeti iltihabına neden olur. Bu durumda diş kaybına kadar giden kötü sonuçlara neden olabilir. Diş taşı temizliği dişlere zarar vermez. Bunun yanı sıra düzenli temizlik yaptırarak birçok ağız ve diş probleminin de önüne geçebilirsiniz.
Periodontoloji, dişleri çevreleyen sert ve yumuşak dokuların klinik ve mikroskopik yapısını inceleyen, bu dokuları etkileyen hastalıkları teşhis eden, tedavilerini uygulayan ve sonrasında kazanılan sağlığın idamesini sağlayan diş hekimliği dalıdır. Periodontal hastalık ise, diş eti ve dişleri çevreleyen bu yumuşak ve sert dokuları etkileyen iltihabi durumdur. Diş eti hastalıkları (Periodontoloji) kendi kendine, antibiyotik, gargara, vitamin gibi tedavilerle iyileşmez. Mutlaka bir diş eti uzmanı tarafından tedavi edilmesi gerekir. Erken dönemde teşhis edilmesi diş etleri kadar dişlerin de sağlığını koruyacaktır.
Bu hastalıklar tedavi edilmediğinde, dişin kaybı ile sonuçlanabilmektedir. Genellikle herhangi bir ağrı ile seyretmediğinden, halen çağımızda görülen en sık diş kaybetme nedenlerinden biridir. Genel sağlığımız açısından; periodontal hastalığın büyüklüğü ve şiddetinin önemli bir risk faktörü olduğu artan bilimsel kanıtlarla desteklenmektedir. Diş eti hastalığını (Periodontoloji) önlemek için en az günde iki kere doğru diş fırçalama, en az bir kere diş ipi kullanımı, altı ayda bir düzenli diş hekimi ziyareti gerekmektedir.