Kanal tedavisi nedir dişin çeşitli nedenlerden dolayı iltihap kapması ve çürümesi gibi durumlarda uygulanan tedavi yöntemleri arasındadır. Diş temizlendikten sonra içerisinin dolgu ile kapatılması sonucunda gerçekleştirilen bir operasyondur. Diş sorunu yaşayan hastaların dişlerdeki bakterilerin sinir uçlarıyla buluşması durumunda doktorlar tarafından muayene edilerek gerekli göründüğü takdirde kanal tedavisi yapılmaktadır.
Çürük kanal tedavisi gereken durumlarda da tedavi yapılmazsa diş kaybına yol açmaktadır. Kanal tedavisi dişi oluşturan çürükten veya enfekte kapmaktan korur ve diş ağrısı yaşamak istemeyen kişilerin kanal tedavisi yaptırması ön görülmektedir. Yapılan tedavilerde sinirlerin alınması hastaya hiçbir zarar vermez ve aksine diş ağrısının önüne geçer.
Kanal tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kanal tedavisi ne kadar sürer bakıldığında bu tedaviler hastaların dişinde oluşan çürüğe bağlı olarak tedavi edilmektedir. Kimi hastaların tedavi süreci bir seansta biterken kiminin iki veya üç seans sürer. Kanal tedavisi yaptıracak olan kişinin öncelikle bir uzman doktora muayene olması gerekir. Daha sonra ise tetkikler sonucunda bu tedavinin olması belirlenmektedir. Kanal tedavisi nasıl yapılır konusunda,
- Kanal tedavisi gören kişilerin acı çekmemesi adına ağız içi uyuşturulur.
- Uyuşturulma işlemi gerçekleştirildikten sonra, dişin ve ağız içinin su geçirilmemesi adına gerekli olan önlemler alınır.
- Doktor tarafından gerekli olan bir aletle hastaların diş içi açılır ve temizlenir ve daha sonra sinirler alınır.
- Kanal tedavisi bittikten sonra dişte açılan delik doktor tarafından geçici olarak kapatılır ve aradan geçen zaman dilimi ardında gerekli sonuçlardan sonra tamamen kapatılır.
Kanal tedavisi sırasında herhangi bir acı görülmez ve operasyondan sonraki ilk iki saatlik süreçte besin tüketiminden uzak durulması gerekir. 24 saat ile 48 saatlik süreçte ise dişteki oluşabilecek hassasiyetleri tetiklemek adına da oda sıcaklığında besinler ve sıvılar tüketebilmesi önerilir.
Kanal Tedavisi Belirtileri
Kanal tedavisi belirtileri bakıldığı zaman öncelikle kanal tedavisi dişin hasar alması sonucunda yapılan bir tedavidir ve en önemli belirtisi çürüklerden meydana gelen ağrılardır. Diş yapılan tedavi, yakın çevresindeki dişte oluşan çürükleri de etkiler aynı zamanda hastaların ağzında meydana gelen şişlikler gibi durumlarda kanal tedavisi gerektirebilir. Bu tarz durumlarda hastalar doktorun tavsiyesi üzerine hareket eder ve sonuç almayan kanal tedavisinde diş çektirilebilir veya tekrardan dolgu yaptırılabilir.
Kanal Tedavisi Zor mu?
Kanal tedavisi zor mu bakıldığı zaman kanal tedavisinde cerrahi müdahale uygulanacak bölgeye lokal anestezi yapılır ve bu sayede hasta tedavi esnasında herhangi bir acı veya ağrı hissetmez. Lokal anestezi yapılması esnasında diş etine batırılan iğne ise sadece birkaç saniyeliğine sinek ısırığı gibi oldukça hafif bir his verir. Bu nedenle kanal tedavinin röntgen sürecinden kalıcı dolguya kadar geçen zaman zarfında hastaya acılı anlat yaşatmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Dt.Bülent KENİR bu alanda destek sağlayan diş hekimleri arasındadır ve teknik olarak doğru tedavileri uygulayarak dişlerin daha sağlıklı olmasını destekler.