Diş eti kanaması ve diş eti sağlığı bakıldığı zaman diş etlerinde meydana gelebilecek hastalıkların belirtisi olsa da farklı sağlık sorunlarına bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Diş etki kanamaları dişlerin çok sert fırçalanması, diş ipinin çok sert kullanılması veya protezlerin yanlış kullanımı sebepleriyle meydana gelmektedir.
Bu tarz hastalıklar diş etkinin daha kolay kanayıp iltihaplanmasına neden olur bu nedenle diş eti kanaması sorunu yaşayanlar mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurarak bu sorunun nedenini öğrenmeli ve tedavi sürecine başlanmalıdır. Diş eti kanamasının bireyin sağlığını tehdit etmesi, diş etlerinde aşırı derece plak birikmesiyle başlar. Plak birikimi sonucunda meydana gelen ve renksiz bakteri plağı diş etlerinde iltihaplanmaya neden olur.
Diş Eti Kanaması Nedenleri Nelerdir?
Diş eti kanaması nedenleri nelerdir konusunda sadece diş etine bağlı hastalıklar değil birçok hastalık diş eti kanamasına neden olur ve en yaygın görülen diş eti kanaması nedenleri arasında diş eti iltihabı, diş eti hastalıklarının ilk aşamasıdır. Bu nedenle diş etleri için kızarıklık ve hassasiyet meydana geldiğinde bir uzmana danışılarak hastalık ilerlemeden tedavi edilmelidir. Bazı ilaçlar, yan etki olarak diş etlerinin kanamasına sebebiyet verebilir ve özellikle kan sulandırıcı olan ilaçlar kanın pıhtılaşmasını güçleştireceğinden diş etinde kanamayı kolaylaştırır. Diş eti kanaması nedenleri bakıldığı zaman,
- Ağız bakımına yeterince özen göstermemek diş eti hastalıklarının ve dolayısıyla diş eti kanamalarının başlıca nedenleridir ve ağız sağlığı ile sağlanabilir.
- Sağlıksız ve kötü beslenme, diş eti kanamalarına yol açabilen bir diğer ögedir, işlenmiş olan gıdalarda yer alan bazı bileşenler diş etlerine zarar verebilir, tahriş edebilir ve diş hassasiyetlere neden olmaktadır.
- Modern yaşamın beraberinde getirdiği stres ile birçok hastalığa yol açtığı gibi ağız hastalıklarına da zemin hazırlar.
- Besinler diş yapısına uygun olarak çiğnenmezse yanlış yerlere basınç uygulanacağından diş etinde kanama meydana gelir ve hatta bu durum ilerleyen süreçte ısırık hastalığına neden olur.
Diş Eti Kanaması İçin Ne Yapmalı?
Diş eti kanaması için ne yapmalı bakıldığı zaman bu tedavilerin ilk adımı bireysel olarak ağız bakımının düzenli ve özenli bir şekilde yapılmasıdır. Günlük ağız bakımının yanı sıra senede 2 kez teşhisi konulmuş bir ağız ve diş sağlığı hastalığınız varsa hekiminizin önereceği sıklıkla diş muayenesinden geçmelisiniz. Dişlerin doğru şekilde fırçalanması ve diş ipi kullanımıyla diş plağı oluşumunu en aza indirgeyeceğinden dişe eti kanaması riskini de önemli ölçüde azaltır.
Durduk yere diş eti kanaması gibi durumlarda çoğu zaman bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklı olduğundan dolayı antiseptik gargaların kullanılması da kanamaların oluşmasını engellemektedir. Fakat en doğrusu vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurmalı ve muayene olmalısınız. Dt.Bülent KENİR bu alanda destek sağlayarak sorunları tamamen önleyebilir ve diş kaybına kadar ilerleyecek ciddi soruların önüne geçebilir.
Tedavilerimiz bölümünden de ulaşabileceğiniz diş çekimi sayfamıza da ulaşabilirsiniz.