Lokasyon
Türkmen Mahallesi Hülya Koçyiğit Bulvarı Green paradise 1 Sitesi A Blok D:2
Kuşadası / AYDIN / TURKEY
İletişim
kusadasidentist@hotmail.com
Telefon: +90 532 216 57 50
WhatsApp: +90 256 612 30 30
Geri

Diş Apsesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Diş apsesi nedir nasıl tedavi edilir konusunda diş apsesi, diş etlerinde oluşan bakteriler ile bu şişlik diş etinde veya diş kökünde meydana gelmişse buna diş apsesi adı verilir. Diş apsesi daha ortaya çıkmadan önlenebilir bir durumdur fakat vücudunuzu bu rahatsızlıklardan korumak için öncelikle ona neyin sebep olduğunu bilmeniz gerekir. Bu nedenle mutlaka bir diş hekimine görünmeli ve tedavi seçenekleri konusunda destek alınması gerekmektedir.

Apsenin en sık nedeni ise sık tüketilen şeker ve karbonhidrat içeren içeriklerdir. Bu tarz gıdalar tüketildikten sonra ağız bakterilerin üremesine elverişli bir hale gelir ve tüm bu bakteriler dişlerdeki çürük ve kırıklardan derine inerek apselere neden olur. Dişlerdeki apse oluşumunda ise diş çürükleri, diş minesinin zarar görmüş kısımları, dişlerde yiyecek artıklarının birikmesine izin vermek ve genel olarak ağız ve diş hijyenine yeterli özeni göstermemek sayılabilir.

Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?

Diş apsesi nedir ve belirtileri nelerdir konusunda dişte ve diş etinde kolay kolay geçmeyen ve zonklamayı andıran devamlı ağrılarla kendini gösterir. Apse tam anlamıyla diş kökü ile bağlantılı olduğu için belirtilerde genellikle kök ucunda görülmektedir. Isırma sırasında veya hiç beklenmedik anlarda ağrı belirtileriyle beraber bunların yanı sıra şişlik veya gece uyurken aniden uyandıran ağrılarda yine diş apsesi belirtileri arasındadır. Bunun dışında yine diş kökünün hizasında standart bir sivilce başı kadar görülen fistül ağzından akan iltihaplarda belirtiler arasındadır.

Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş apsesi nasıl tedavi edilir konusunda bu belirtilerle diş hekimine başvurulması halinde ilk olarak şikâyet edilen bölge ile alakalı fiziksel kontroller sağlanır. Bunun ardından yine ilgili bölgenin röntgeni çekilir ve apsenin hangi aşamada olduğu tam olarak netleştirilir. Daha sonra ise enfeksiyonun diş içerisinde bulunan sinire ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilmektedir. Diş apsesi eğer sinire ulaşan bir enfeksiyonla meydana gelmişse dişte bulunan sinir alınır. Diş apsesi tedavisi için,

  • Apse tedavilerinde en sık şekilde kanal tedavisi yapılmaktadır. Bu uygulamayla diş apsesi tek bir seansta kolayca kurutulur.
  • İltihabı akıtmak için lokal yöntemler yeterli gelmediği zaman cerrahi müdahaleler yapılmaktadır. Böylece hem diş eti hem de diş kökleri enfeksiyonun tekrar ortaya çıkamayacağı şekilde temizlenir.
  • Tedavi sürecinde direkt olarak ilaç verilmesi uygun görülmez, iltihaplı bölge geniş ise anestezik etkisi ile iltihap akıtılır.

Diş apsesi kendiliğinden geçer mi konusunda bu durum için dişin bazı bölgelerinde derin temizlik işlemi yapılmalıdır. Diş etlerinin istenen bir şekilde ve sağlıklı olması için temizlik yapması gerekmektedir. Dt.Bülent KENİR alanında uzman bir hekim olarak diş apsesi sorunu konusunda başarılı çalışmalara imza atmıştır ve tedavi konusunda birçok kişiye destek vermeye devam etmektedir.

Bülent Kenir
Bülent Kenir
https://bulentkenir.com

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Size daha iyi, hızlı ve güvenli bir deneyim sağlamak için çerez kullanıyoruz. Çerez Politikası

Whatsapp